Ce ştiu constănţenii despre uleiul vegetal uzat?

Prima activitate desfăşurată în cadrul proiectului a fost realizarea unui studiu de caz privind nivelul de cunoaştere al populaţiei locale a efectelor uleiului vegetal uzat asupra sănătăţii oamenilor şi mediului.

Prin această activitate ne-am propus să culegem informaţii despre practicile gospodinelor, în folosirea uleiului vegetal în prepararea hranei, pe de o parte, şi practicile de eliminare a uleiului rezidual din gospodării, pe de altă parte. Activitatea s-a desfăşurat în toate cele 5 oraşe în care este implementat proiectul: Constanţa, Medgidia, Năvodari, Eforie şi Mangalia.

Pentru obţinerea acestor informaţii s-au realizat chestionare, pe care voluntarii Mare Nostrum le-au aplicat unui număr de 510 persoane, în special gospodine.

Chestionarul cuprinde întrebări legate de obiceiurile gospodinelor legate de folosirea uleiului vegetal în alimentaţie (ce tip de ulei folosesc, ce cantităţi, de câte ori folosesc acelaşi ulei la prăjit), precum şi ce metodă de eliminare a uleiului rezidual din gospodărie adoptă. (Dacă vrei şi tu să răspunzi la chestionarul nostru, click aici.)

Pentru a vizualiza rezultatele aplicării chestionarelor, click aici.


Şi totuşi...ce se întâmplă în campanie?

În cadrul campaniei există un program de informare şi conştientizare a publicului despre metodele simple şi accesibile de eliminare a uleiului vegetal uzat din gospodărie. Printre mijloacele utilizate, se numără: postere, fluturaşi, autocolante (vezi şi categoria „Galerie foto” ), concursuri radio cu premii etc.

Mijlocul tehnic prin care informaţiile campaniei vor ajunge la public este reprezentat de CARAVANA “ULEI UZAT”. Caravana de conştientizare are ca scop facilitarea implementării conceptului de colectare a uleiului uzat şi de a genera un trend social în ceea ce priveşte acest aspect.

Caravana se desfăşoară în paralel cu acţiunile de informare door to door, dar şi în perioada ulterioară desfăşurării acestora, pentru a creşte gradul de conştientizare al locuitorilor legat de colectarea uleiului uzat, ca şi alternativă deloc nocivă pentru mediu, dar şi pentru sănătatea indivizilor.

Ca şi interval de timp pentru implementare, caravana este mobilă în perioada martie – august 2010. Caravana este alcătuită din microbuzul Mare Nostrum, echipa MN, voluntarii MN, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai Unităţilor de Alimentaţie Publică - UAP care vor să se implice în susţinerea caravanei.

Caravana se va deplasa în Constanţa, Năvodari, Mangalia, Medgidia, Eforie, cu scopul de a informa locuitorii, de a prelua uleiul uzat de la aceştia, dar şi de a oferi recompense locuitorilor care colectează separat uleiul vegetal uzat.

Locaţiile fixe în care va poposi caravana au fost stabilite în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii autorităţilor locale din cele 5 localităţi. În acest fel, au fost selectate „zonele pilot” (vezi şi secţiunea „În ce zone se desfăşoară acest proiect?”) şi a fost ales şi traseul caravanei în sine (vezi şi secţiunea „Urmăreşte CARAVANA „ULEI UZAT”!”).

Odată ajunsă în locaţiile fixe, Caravana „Ulei Uzat” va merge pe 2 direcţii de acţiune:
  • informarea localnicilor cu privire la avantajele colectării selective a uleiului uzat, la faţa locului, prin împărţirea de materiale informative. Informarea locuitorilor va fi realizată de echipa MN, împreună cu cei 15 voluntari Mare Nostrum implicaţi în campanie.
  • recompensarea localnicilor, prin oferirea de materiale promoţionale celor care vin la Caravană cu sticluţele de ulei uzat la îndemână.


Mare Nostrum implică şi instituţiile de învăţământ constănţene

Întrucât până în acest moment profesorii şi elevii s-au dovedit a fi vectorii cei mai indicaţi de diseminare a informaţiilor în campaniile desfăşurate de Mare Nostrum, vom implica instituţii de învăţământ din „zonele pilot” identificate, unde voluntarii vor distribui materialele de informare elevilor. De asemenea, vor exista prezentări interactive referitoare la tema colectării uleiului vegetal uzat şi se va face lobby pe lângă mamele elevilor, explicându-le necesitatea folosirii, în mod corect, a uleiului vegetal în prepararea hranei, colectarea lui în recipienţi şi predarea la centrele de colectare mobile sau fixe.

Prezentările la clasă se desfăşoară în luna aprilie, în 10 instituţii de învăţământ din toate cele 5 localităţi: Constanţa, Medgidia, Mangalia, Eforie şi Năvodari.

Pentru vizualizarea instituţiilor de învăţământ care sunt implicate în proiect, vizitează categoria „Susţinătorii proiectului”.


În ce zone se desfăşoară acest proiect?

După informaţiile pe care le deţinem până la ora actuală, nu s-au desfăşurat în judeţul Constanţa astfel de iniţiative de colectare a uleiului uzat din gospodării, iar agenţii economici, deşi au încheiate contracte de predare a uleiului uzat către firme de colectare, adeseori nu le respectă.

Aşadar, au fost identificate câteva “zone pilot”, în care se vor desfăşura, cu precădere, campaniile de conştientizare şi de colectare a uleiului. “Zonele pilot” au fost stabilite în funcţie de anumite criterii: aglomerarea blocurilor – locuinţelor în zona respectivă, receptivitatea cetăţenilor în timpul aplicării chestionarelor, posibilitatea amplasării unei unităţi mobile în timpul Caravanei “Uleiul uzat” în perimetrul unei pieţe agro-alimetare.

“Zonele pilot” selectate până în acest moment:
Constanţa – Piaţa Tomis 3, Piaţa Brotăcei, Piaţa Abator, Piaţa Km 4-5 (şi blocurile adiacente acestor zone) Medgidia – Piaţa din Centru, de lângă Casa Municipală “I.N.Roman” (şi blocurile adiacente acestei zone) Urmează a fi selectate “zonele pilot” din celelalte oraşe.


Urmăreşte CARAVANA „ULEI UZAT”!

Dacă vrei şi tu să te informezi cu privire la tema colectării uleiului vegetal uzat sau vrei să îl predai caravanei noastre, urmăreşte traseul pentru a şti când vom ajunge şi în oraşul tău.

Traseul Caravanei

CONSTANŢA
10 aprilie 2010, 10:00 – 15:00 – Piaţa Abator, Piaţa Km 4-5
17 aprilie 2010, 10:00 – 15:00 – Piaţa Tomis 3, Piaţa Brotăcei
22 mai 2010, 10:00 – 15:00 – Piaţa Abator, Piaţa Km 4-5
12 iunie 2010, 10:00 – 15:00 – Piaţa Tomis 3, Piaţa Brotăcei
10 iulie 2010, 10:00 – 15:00 – Piaţa Tomis 3, Piaţa Brotăcei

MEDGIDIA
27 martie 2010, 14:00 – 16:00 – Piaţa din Centru, de lângă Casa Municipală “I.N.Roman”

MANGALIA

EFORIE

NĂVODARI


Experimentul „Ulei Uzat”

În data de 10 februarie 2010, Mare Nostrum a realizat o demonstraţie practică „Colectează uleiul uzat, nu-l arunca în apă!”.

Demonstraţia a avut loc în Laboratorul de Chimie al Liceului Teoretic Ovidius. La experiment au participat reprezentanţii Mare Nostrum, dar şi elevi ai liceului, care au ajutat la implementarea experimentului.

Sub coordonarea prof. dr. biologie Carmen Bucovală, elevii au realizat o serie de experimente menite să demonstreze modul în care uleiul uzat poluează apa. Folosind instrumente gradate, elevii au turnat uleiul în recipiente cu suprafeţe diferite, calculând ulterior suprafaţa acoperită de ulei din suprafaţa totală a recipientului.

Rezultatele experimentelor au variat, în funcţie de factorii care au acţionat în fiecare caz. Spre exemplu, într-un recipient cu suprafaţa de 484 cm2 s-au turnat 15 ml de ulei. În urma experimentului, suprafaţa acoperită de ulei a fost de 120 cm2, adică un sfert din suprafaţa totală.

Ideea experimentului a pornit de la ideea că 1 l de ulei poate polua 1.000.000 l de apă. La o scară mult redusă, s-a descoperit că proporţia poate fi păstrată, ea depinzând însă de o serie de factori, precum temperatura, densitatea şi salinitatea apei. Datele au indicat că la un nivel restrâns, 25 ml de ulei, turnaţi într-un recipient cu suprafaţa de 55 cm2, pot polua întreaga suprafaţa existentă. Ce este important de ştiut este faptul că suprafaţa poluată se poate extinde, raportată la o suprafaţă mai mare de apă.

Morala acestor experimente este însă simplă: pentru a evita poluarea mediului înconjurător, uleiul nu trebuie niciodată aruncat pe ţeava de la chiuvetă sau pe sol. Soluţia sigură pentru mediu şi pentru sănătatea noastră este de de a colecta separat uleiul uzat. Tot ceea ce trebuie să facem este să îl strângem în sticle de plastic şi să îl predăm firmelor specializate sau Caravanei Mare Nostrum.Conţinutul acestui site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar SEE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.